Winkelwagen (leeg) 0
Bijbelkiezer (2545 products)

Taal

Soort

Bijbelvertaling naam

Speciale editie

Home

Nieuwe producten

Alle nieuwe producten

Adygische Bijbels

ADYGISCHE BIJBELS

Het Adygisch (of West-Circassisch) is één van de twee officiële talen van de autonome Russische republiek Adygië. De taal wordt door de sprekers daarvan zelf Adyghabze of Adyghabza genoemd. Het is één van de Abchazo-Adygese talen en is nauw verwant aan de taal van de Tsjerkessen en de Kabarden, het Kabardijns. Samen vormen ze de Circassische taalgroep.

De sprekers van deze taal, de Adygiërs zijn afkomstig uit de Kaukasus. Velen zijn uit de Kaukasus geëmigreerd toen Rusland in 1864 de Kaukasus veroverde. De taal wordt door ongeveer 125.000 mensen gesproken in de Russische Federatie, vrijwel allemaal als moedertaal. Over de hele wereld spreken ongeveer 300.000 mensen het Adygisch. Het grootste aantal sprekers van het Adygisch woont in Turkije. De taal wordt daarnaast ook nog in Jordanië gesproken. Het wordt overal als minderheidstaal gesproken, zelfs in Adygië zelf, waar het door iets meer dan 20% wordt gesproken.

Na de Oktoberrevolutie werd de taal gestandaardiseerd. Het Adygisch gebruikt sinds 1938 het Cyrillisch alfabet in Rusland. Voor die datum gebruikte het een op het Arabisch gebaseerd schrift, samen met het Latijnse. Het Latijns alfabet wordt gebruikt in Turkije. (Bron: Wikipedia)

Alle Bijbelse materialen die we in het Adygisch beschikbaar hebben kunt u hieronder bestellen.